Държавните институции обединиха усилия за превенция и безопасност на пътното платно по инициатива на Министерството на физическото възпитание и спорта, Българската федерация по автомобилен спорт и Националната спортна академия „Васил Левски”, които подкрепиха с демонстрации по безопасно шофиране и пресичане Националната кампания за пътна безопасност „Спри, детето запази!”.

Кампанията се организира от Столична община, Съвета по безопасност на движението на децата в София и Българската национална телевизия по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който бе отбелязан миналата неделя – 18 ноември.

Целта на организаторите бе привличане на общественото внимание, не само в деня за превенция, а нагледно да покажат, че всеки ден е подходящ за борбата срещу безсмислената и нелепа смърт по шосетата.

Зад идеята по запознаване на гражданите с правилата за движение застанаха лично министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и неговият заместник доц. Лазар Каменов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и заместникът й по транспорта Любомир Христов, Пенчо Гешев – ректор на НСА „Васил Левски”, членът на УС на БНТ Анета Милкова, председателят на Българската федерация по автомобилен спорт Радослав Козлеков, Алекси Кесяков – секретар на Държавно–обществената комисия по безопасност на движението и Богдан Милчев – началник на КАТ - София.

До професионалните пилоти бяха и лицата на БНТ – водещият на предаването „БНТ Такси” Спас Кьосев, спортните репортери и коментатори Петър Иванов и Антония Близнакова, както и водещата на „Денят от близо с Мария” – Мария Андонова.

Гражданите на столицата имаха възможността да наблюдават с каква скорост и поведение трябва да се движат на пътя, както и какво трябва да знае всеки шофьор за спирачния път на своето МПС. Демонстрациите направиха професионалните пилоти от Българската федерация по автомобилен спорт – Димитър Илиев, Илия Царски, Николай Златков, Петър Гьошев, Григор Григоров. В инициативата се включиха и представителите на драфта – Волен Василев, Виктор Атанасов, Петър Конов, Ивайло Алексов, Явор Алексов, а пилотите Христо и Кирил Петрови, Калоян Станчев и Веселин Кабаджов онагледиха драг рейса.

Децата от детски център „Весел столичен светофар” към Столична община поздравиха изрядните шофьори със стикера на кампанията „Спри, детето запази!”, а всеки, който не спря на пешеходната пътека, получи освиркване и специална информационна брошура със съвети за безопасно шофиране и поведение на пътя.

„Това събитие и тази кампания са изключително важни за нас, защото когато има повече такива инициативи ние ще акцентираме вниманието към това, какво трябва да се случва на пътя. Благодаря на всички институции, които се включиха в кампанията, имаме добро взаимодействие. На пътя процесът е взаимен - между автомобилите или тези, които ги управляват и пешеходците. В динамичното ежедневие отговорността е взаимна. Трябва да обръщаме внимание на себе си и да възпитаваме децата си за поведението, което трябва да имат от малки на пътното платно.”, категоричен бе министър Свилен Нейков.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова благодари за партньорството на всички участници в инициативата и отбеляза, че никога не са в повече усилията и кампаниите за запазване на човешки живот: „Тази кампания е особено важна, защото знаем, че благодарение на усилията на всички, които сме се събрали тук и най-вече на хората, в София намаляват ПТП.”

Фандъкова допълни, че благодарение на съвместната работа през последните години има реални действия за превенция – изградени са 42 повдигнати пешеходни пътеки в София, а над 120 са пешеходните пътеки, които са осветени, като амбицията на столичния кмет е да се осветят всички пешеходни пътеки на територията на града.

„Когато институциите си взаимодействат нещата се случват. През 2010 година жертвите на пътя бяха 82, през 2011 са 57, а един месец преди края на годината те са 41. Всеки един от вас нека сам да си отговори дали вървим в правилната посока. Нека след приключването на тази инициатива с нашия личен пример така да направим, че да продължи намаляването на жертвите на пътното платно.”, подчерта и комисар Богдан Милчев.