Състезателите по спортна гимнастика със синдром на Даун Емилиян Костадинов и Пламен Георгиев вече ще се подготвят професионално в Национална спортна зала „Раковски“.

Това стана възможно след сключеното партньорство между Българската федерация по гимнастика и Федерацията за адаптирана физическа активност в България в лицето на олимпийския вицешампион Красимир Дунев и на Слав Петков, информира страницата на централата по гимнастика във Фейсбук.

Треньори на двамата спортисти ще са доктор Здравко Куртев – преподавател в Национална спортна академия „Васил Левски“ , международен съдия и от бившият състезател, а сега треньор Даниел Алексиев.

Партньорството на FAPA Bulgaria с Българска федерация по гимнастика дава възможност на първите български гимнастици със синдром на Даун Емилиян Костадинов и Пламен Грозданов да получат своята професионална подготовка в Национална спортна зала Раковски в София.

Емилиян Костадинов е финалист на земя (6-о място) и на прескок (5-о място) на световното първенство по спортна гимнастика за деца със синдром на Даун, което се проведе в Италия миналата година. В същия шампионат Радена Ангелова пък спечели бронзов медал във финала на а смесена успоредка.