Ректорът на НСА професор Лъчезар Димитров и представители на ръководството на Академията, както и студенти обвиниха кмета на Несебър в обслужване на корпоративни интереси, предаде репортер на БГНЕС.

Спорът за спортните бази край морето продължава от известно време, като се базира на отказа на общината да издаде нов акт за публична държавна собственост на базите на НСА. Старият акт е от 1974 година, но не посочва с точност собствеността на висшето училище и общината дава на концесия земи, които влизат в тази територията.

Кметът на Несебър Николай Димитров пък твърди, че спортна база няма и категорично отказва да се срещне с представители на Националната спортна академия.

„От преди две години, когато зае този пост, аз поисках среща. Той отказа категорично, давал е безброй интервюта от офиса си, но не излезе пред студентската маса. Той ще остане в историята като този, който прати полицията срещу студенти и преподаватели”, каза Лъчезар Димитров.

Очакваше се вчера да бъде произнесено крайното решение за базите в Несебър, но Министерският съвет поиска допълнително становище от Министерството на Образованието, Науката и Младежта.

„Засега сме замразили гражданското неподчинение. Надяваме се държавата да запази своята собственост. Министър Нейков и спортното министерство са изготвили доклада си, чакаме същото да стори и нашето министерство и най-после да реши въпроса”, добави Димитров.

Присъстващата на пресконференцията студентка Емилия Витанова заяви, че студентите не са манипулирани от Ректора Димитров и присъствието им на протестите е продиктувано единствено от чувството им за дълг.