Специализирана операция срещу букмейкъри е проведена вчера в района на Плевен и областта. Операцията е продължение на мащабната акция срещу организатори на „черно тото” и незаконни залагания по интернет, започнала на 15 май. В Плевен в нея са участвали служители на ОДМВР, сектор „Противодействие на организираната и тежката престъпност” и сектор Компютърни престъпления” от ДПОТП при ГД „Криминална полиция”, разследващи полицаи от ГД „Досъдебно производство”, служители на „Охранителна полиция” и Държавната комисия по хазарт /ДКХ/. Операцията е проведена под наблюдението и ръководството на заместник-окръжния прокурор Димитър Захариев и ВКП. Обект на проверките са били букмейкъри на залагания в интернет без разрешение от ДКХ, като са ползвани коефициенти и договори за партньорство на три български букмейкърски къщи, съобщиха от МВР.

През август 2008 година в Дирекция „Противодействие на организираната и тежката престъпност” е постъпила информация за организирана престъпна група, която се занимава с приемането на незаконни залагания, като използва програми за партньорство с букмейкърски къщи, които нямат разрешение за организиране на хазарт в България. Групата определяла коефициенти и изплащала печалби за спортни състезания от български граждани, а средствата инвестирала в друга престъпна дейност. Организаторите на „черното тото” не са декларирали никъде оборотите от незаконните залагания и реализираните печалби. По оценка на експертите, в периода на разследването, оборотът, с който е оперирала групата, надхвърля стотици хиляди левове.

Материалите от интернет разследването са докладвани на Окръжната прокуратура в Плевен и е образувано досъдебно производство.

Вчера с разрешение на Окръжния съд в Плевен са проведени процесуално следствени действия – обиск, претърсване и изземване, на четири адреса на територията на Червен бряг. Иззети са две компютърни конфигурации, принтер, свързан с компютър, за отпечатване на коефициенти и програми за спортни състезания, както и множество тефтери с коефициенти за залагания и лица, участвали в незаконната дейност. Събрани са достатъчно доказателства за организатора – В.Х. /33 г./ и касиерите, които събирали и изплащали залозите Ц.Х. /63 г./ и Л.Т. /45 г./. Полицейските служители са иззели и лизингов лек автомобил «Форд» и фактурите по изплащането на лизинговите вноски на колата.

Предстоят експертизи на компютрите и точна оценка на направените залози, паричните потоци, сметки и установяване на други съучастници в схемата. Процесуално-следствените действия по разследването на престъпната група продължават.