България вярва в основните ценности на олимпизма, а именно -мир и свободен дух. Страната ни споделя визията на Международния олимпийски комитет, че спортът обединява и изгражда мостове между народите, дори и в трудни моменти. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на церемония, на която председателят на БОК Стефка Костадинова връчи на Олимпийския музей в Лозана скулптурата на проф. Любомир Далчев „Борба“, съобщи прессекретариатът на президентството.

Дисциплината борба е една от петте основни спорта, поставили началото на олимпийската идея през античността и е част от програмата на всички олимпийски игри до днес.

Държавният глава поздрави президентa на МОК Томас Бах по повод 120 години от основаването на организацията и изрази своята висока оценка за начина, по който екипът на МОК изпълнява олимпийската мисия. Президентът подчерта, че България винаги се е гордяла, че е сред 14-те страни участнички в първите
съвременни Олимпийски игри в Атина през 1896 г.

От тогава българските спортисти са спечелили 220 олимпийски медала от летни и зимни игри. Тази година отбелязваме 90 г. Български олимпийски комитет.