Президентът на МОК Томас Бах заяви, че не се притеснява от слуховете за застъпване във времето на зимната Олимпиада 2022 и световните футболни финали в Катар през същата година.

Както е известно, преди няколко дни ФИФА обяви, че е възможно футболният Мондиал да се състои в началото на 2022 година, а за февруари същата година са насрочени и XXIV зимни олимпийски игри, чийто домакин ще бъде определен следващата година.

Бах поясни, че вече е разговарял по темата с президента на ФИФА Сеп Блатер и двамата са се обединили около мнението, че няма как да бъде породен конфликт в интересите на двете организации, които се явяват най-мощните в световния спорт. Футболният бос е дал да се разбере, че по никакъв начин не е възможно датите на Мондиала и на зимната олимпиада да съвпаднат.

"Надявам се Блатер да не промени това свое мнение", каза Бах. В понеделник работна група на ФИФА обяви януари/февруари като възможна алтернатива на ноември/декември за провеждане на финалите на световното футболно първенство след 8 години. Централата търси решение на проблема заради недоволството на играчи и треньори от непосилните жеги през лятото в Катар. Броженията не спират, въпреки обещанията на домакините да "климатизират" откритите стадиони.

Според Томас Бах, президентът на ФИФА все още държи на своето намерение Мондиал 2022 да се насрочи за късната есен - в периода ноември/декември - с едно по-ранно приключване на есенните полусезони в националните първенства. Тази идея обаче среща мощно недоволство от клубовете и от континенталните асоциации, които смятат, че подобни дати ще бъдат в сериозен ущърб на местните шампионати и на европейските клубни турнири.

Масло в огъня наливат и все повечето слухове за корупция и купени гласове при определянето на Катар за домакин на Мондиала. Специално създадена от ФИФА комисия все още разследва обвиненията. За домакинство на зимната олимпиада 2022 кандидатстват три града - Пекин (Китай), Алмати (Казахстан) и Осло (Норвегия). Те останаха на финалната права, след като други пет отпаднаха поради различни причини.

Домакинът ще бъде избран през юли 2015 г. Същевременно работните групи на ФИФА и катарският оргкомитет продължават да търсят общ компромис, като крайното решение за датите на Мондиал 2022 ще се вземе също през лятото на следващата година./БТА