Президентът на Международната федерация по гимнастика (FIG) Моринари Ватанабе пристигна в България. Японецът, който е официален гост на Световното първенство по скокове на батут, беше посрещнат от Стоян Димитров и от Красимир Дунев - президенти на федерациите по скокове на батут и по спортна гимнастика.

По време на престоя си в София Ватанабе ще се срещне с министъра на младежта и спорта Красен Кралев и ще бъде удостоен със званието „Почетен професор“ на Националната спортна академия "Васил Левски". Отличието е признание за приноса на Моринари Ватанабе към развитието на гимнастиката в световен мащаб, за множеството благотворителни инициативи, осъществени под негово ръководство, както и за популяризирането на гимнастическите спортове сред децата и юношите.

Моринари Ватанабе

източник: start-photo.bg

Ръководителят на FIG е тясно свързан с НСА, тъй като през 80-те години е специализирал гимнастика във висшето учебно заведение.

Церемонията ще се състои на 13 ноември (понеделник) от 11.00 часа в Заседателната зала на Ректората на НСА в Студентски град. След което, Ватанабе ще изнесе лекция на тема "Състояние и тенденции в развитието на Международната федерация по гимнастика".