През 2019-а година турнирът „Дан Колов“ по свободна борба за мъже и жени ще рейтингов и ще носи точки за световната ранглиста, реши Международната федерация (UWW). 

Следващата година надпреварата е в Русе от 28 февруари до 3 март. Другите 3 турнира, които ще носят точки за класацията в свободния стил, са Гран при „Иван Ярыгин“ в Русия, „Сасари къп“ в Италия и „Яшар Догу“ в Турция.

За последно крайдунавският град бе домакин на голямо първенство през 2016-а, когато посрещна европейското за младежи до 23 години.

При класиците рейтингови състезания ще са „Загреб оупен" в Хърватия, Гран при на Унгария в Гьор, отново „Сасари къп“ в Италия и турнирът за купата „Олег Караваев“ в Беларус.

Световното първенство в Астана (Казахстан) през септември ще е първата олимпийска квалификация. И докато до момента шампионите получаваха по 25 точки, сега първото място ще носи двойно повече 50. И отсега финалистите практически ще си гарантират място в основната схема на олимпийския турнир. 

Разбира се, ако същите състезатели, спечелили квота, участват в Токио 2020. В борбата визите не са поименни, а на страна.

Освен това на рейтинговите турнири, континенталните и планетарни първенства, както на олимпийските квалификации и на самите игри, няма да има толеранс от 2 кг – нито в първия, нито във втория ден.