Спортните клубове получават 30 % увеличение на бюджета, а разплащането започва следващата седмица, обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев пред журналисти в симитлийското село Черниче, където откри ново спортно игрище.

"Това е нещо, което не е правено от години. През тази седмица започна подписването на анекси към договорите с клубовете", каза още спортният министър.

"Увеличение ще получи всеки български клуб, който е регистриран в министерството и е получил субсидия през тази година. Скоростта на получаване на средствата зависи от скоростта, с която федерациите ни върнат анекса, така че следващата седмица започваме разплащане", посочи Красен Кралев.

"За следващата година са предвидени и допълнително шест и половина милиона лева в бюджета на министерството, които ще дойдат от добрите резултати на спортния тотализатор. Тези средства отново ще бъдат инвестирани в българските клубове, обяви министърът.

Очакванията на спортния министър е това да окаже помощ на клубовете при възстановяване на финансовите щети, нанесени от пандемията през последните месеци.

"Знаете, че спортът е един от секторите, който е най-много засегнат от пандемията от коронавирус. Близо два месеца бяха затворени, имаше много ограничения", допълни Красен Кралев.

Той посочи, че финансирането на клубовете през годините е било недостатъчно и ще се наблегне изключително в тази посока.

"През следващата година и в бъдеще нашата политика ще бъде изключително много насочена към инвестиране в спортните клубове. Колкото по-добре работи спортният тотализатор и се вдига нашият бюджет, толкова повече средства ще бъдат отделяни първо на спортните клубове, след това за спортна инфраструктура и от там нататък за други дейности, които са предвидени в нашия план", посочи намеренията си той.

По думите му именно в спортните клубове се работи най-много с българските деца и ако там се вдигне нивото, ще се върнат успехите ни на международната сцена.