През предстоящия уикенд в зала "Арена Петрич" ще се проведе международният шахматен турнир - пети мемориал Димитър Георгиев. Надпреварата се провежда в памет на КМС Димитър Георгиев и има за цел да се отдаде почит на неговото дело като шахматист, треньор, организатор и пропагандатор на шахматната игра.

Мемориалът съвпада с 16-годишнината от кончината на доайена на петричкия шахмат. Досега за участие са се записали 38 състезатели, включително шестима гросмайстори от България и Северна Македония, както и трима международни майстори.

Гросмайсторите са Кирил Георгиев, Васил Спасов, Петър Дренчев, Крум Георгиев, Петър Великов и Роналдо Кутиров. От всички участници 17 са с ЕЛО над 2000. С най-висок коефициент е петричанинът Кирил Георгиев – 2660 – световен шампион за юноши от 1993 година. Той е дългогодишен шампион на България, състезател на националния отбор и е носител на много международни отличия.

На 30 ноември от 17:30 часа ще се проведе блиц турнир. Състезанието е валидно за националната купа по шахмат. Основен спонсор е община Петрич. Кметът осигури награден от над фонд 4200 лева.