През изминалия уикенд в спортната зала на St. George International School & Preschool в София престижен турнир по сабя събра 245 участника от шест държави - България, Гърция, Румъния, Унгария, Китай и Дания.

Неповторима атмосфера, висок спортен дух и богатата палитра от емоции – от радост до сълзи - съпътстваха турнира.

Състезателите бяха разделени в три възрастови групи 10 г., 12 г. и 14 г. момичета и момчета.

фехтовка

източник: клуб

При момчетата на първо място се класира Конг Линджиу от Китай във възрастовата група до 10 г. и до 12 г., а при 14-годишните призьор стана Ерик Василис Хатжихристос от Гърция.

При момичетата на първо място във възрастовите групи до 10 г. и 12 г. са румънките София Коралатеску и Амалиа Ковалиу, а при 14-годишните най-добра беше Кефала Констанциа от Гърция.

При момчета до 12 г. на крачка от златото остана Симеон Далеков от клуб „Олимпик“, а с бронзови медали при 10-годишните се окичиха Тодор Стефанов и Ива Великова от клуб „Младост“. В призовата осмица на крачка от медалите остана представителката на клуба домакин Десислава Генкова. Най-много призови отличия спечелиха фехтовачите от Румъния.  Призьорите получиха купи, медали и грамоти, както и множество подаръци.

„Купа Младост“ е част от верига състезания по фехтовка Sabre circuits провеждащо се на териториите на България, Румъния, Гърция и Турция. Състезанието беше осъществено с подкрепата на Министерство на  младежта и спорта, както и на български  и международни компании.

За първи път в България състезание за деца по фехтовка беше излъчвано на живо. За целта беше изградена 3-метрова мултимедийна видео стена, на която можеха да се следят текущите резултати, класиранията и схватките между децата. Турнирът беше предаван на живо от пет позиции на разположени в залата камери, както и в интернет на фейсбук страницата на клуб „Младост“.