Прекрасната Невяна Владинова донесе първи медал на България от 35-ото Световното първенство по художествена гимнастика, което се провежда в Пазаро, Италия. Нашата представителка спечели бронз във финала на топка след оценка 17.950.

Възпитаничката Бранимира Маркова изпълни по забележителен начин лиричното си и завладяващо съчетание и така успя да се класира за призовите места. Отличието е първо за Владинова от Световен шампионат.

По-рано чаровната плевенчаката финишира пета във финала на обръч. 

Златният медал отиде при рускинята Арина Аверина, която получи 18.950. Близначката ѝ – Дина – бе оценена на 18.700 и така завоюва среброто. Припомняме, че на обръч двете представителки на Русия отново окупираха първите две места, но с разменени позиции.

На четвъртата позиция остана представителката на Израел - Линой Ашрам със 17.925, а пета финишита Катсряна Халкина със 17.800. От щаба на Беларус подадоха контестация за оценката на своята гимнастичка, но тя бе отхвърлена.

Другата ни грация Катрин Тасева направи силен дебют, като остана първа резерва във финала на топка.

Силен дебют на Тасева на Световното в Пезаро

Шампионатът на планетата в Пезаро продължава в четвъртък (31 август) с квалификациите на бухалки и лента, където България отново ще стиска палци на Неви и Кати. Тасева е в Група А и играе на лента в 10.24 часа българско време, а на бухалки от 11.03 часа. Владинова е в Група Е, като ще представи композицията си на лента в 16.50 часа, а на бухалки в 17.28 часа. От 22.00 часа започват финалите на двата уреда.

За момента Владинова върви четвърта в индивидуалния многобой след изиграване на съчетанията на първите два уреда (обръч и топка) със сбор 34.600. Тасева е на временната двета позиция със 32.900.