Мария Гигова бе преизбрана за председател на Българска федерация художествена гимнастика на днешното общо отчетно-изборно събрание на централата, на което присъстваха 35 от общо 39-те клубове членове на БФХГ.

Това е трети петгодишен мандат за Гигова. Тя пое федерацията през 1999 година. Мария Гигова бе избрана за председател с пълно единодушие - 35 гласа „за”. Делегатите приеха единодушно и първите три точки от дневния ред - отчет за дейността на Управителния съвет на БФХГ за 2008 година, финансов отчет за миналата година и приемане на бюджета на федерацията за 2009 година в размер на 1 415 000 лева. От тях 1 185 000 лева са очакваната субсидия от ДАМС, а 230 000 собствени приходи. По точка 4 събранието гласува председател на централа, новите УС, членове на треньорска и съдийска комисии.

„Твърде е голяма отговорността, която отново трябва да поема, защото ни предстои много важен цикъл за олимпийските игри в Лондон през 2012а година. Има много работа да се свърши. Аз като един отговорен човек, винаги съм била такава, си мисля, че много неща трябва да се свършат. Да се положат много усилия и много енергия, и не само аз и екипа - УС, ТК и СК, за да може заедно да постигнем нещо повече от това, което сме постигнали до момента”, каза Гигова. Тя допълни, че от УС се оттегля дългогодишния член Меглена Михайлова.

„В момента имаме много сериозна работа за световното първенство в Мие (Япония) през месец септември. Преди това трябва да се конституирани всичките наши помощни органи, да се поставят задачите, за да има яснота всеки какво трябва да прави, за да може да постигнем целите, които сме си поставили, а те са много високи - медал от световното първенство”, добави още Мария Гигова.

Следващите точки бяха промени в Устава на БФХГ и Приемане и изключване на членове на федерацията. От днес федерацията има 40 клуба-членове. От досегашните 45 шест клуба бяха изключени, тъй като не развиват дейност. Това са: Пирин (Благоевград), Спартак 98 (Плевен), Спартак (Варна), Лили спорт, Роберта и Спартак плюс (Плевен).

За нов член бе приет Спартак (Плевен). Следващото състезание на националния отбор е турнира за Световната купа в Корбей Есон (Франция), а нашата делегация пътува утре. Там индивидуално ще бъдем представени от Биляна Проданова и Габриела Кирова. Ансамбълът жени ще участва на традиционните продукции, като завръщане в игра след продължителна травма и операция ще направи Елеонора Кежова.