„Сблъсъкът Веселин Топалов – Гата Камски е като мач между Манчестър Юнайтед и Ювентус. Веско е атакуващ, а Гата е по-дефанзивен” така определи предстоящия мач на претендентите за шахматната корона мениджърът на 19-тия световен шампион, създателят и изпълнителен директор на шахматния Голям Шлем Силвио Данаилов. Той, заедно с автора на „Тоалетната война” и говорител на Топалов Живко Гинчев бяха гости на Голлиния 12 дни преди началото на партиите в зала 6 на НДК, които ще определят противника на Вишванатан Ананд на финала за световната титла.

„Гата играе като компютър, има силна психика и здрави нерви. Срещу него не трябва да губиш концентрация нито за секунда. В София Веско е на специален режим като залага на фитнес, басейн, риба и ядки. Лекарят от 5-членния му екип не препоръчва кола, шоколад и тежки меса” коментира Данаилов.

„Веско и Гата няма да имат лични тоалетни” обяви Живко Гинчев, който изрази желание да е пише нова книга като тази за тоалетната война в Елиста. За мача в НДК, от 17 до 28 февруари, до момента има около 20 заявки от чуждестранни журналисти.

Данаилов сподели, че отново у нас ще пристигне президентът на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов, топмоделът Кармен Кас, която е и председател на естонската шах-централа и много други известни гости.

В момента Топалов е лидер в световната ранглиста, а американският гросмайстор от татарски произход Камски е на 17-то място. Гата има 4 загуби и 4 ремита срещу русенецът.

Ето още това, което казаха Данаилов и Гинчев в Голлиния:

В петък имаме събиране на организационния комитет и сме много доволни, че имаме подкрепа на всички нива. Все пак се радваме, че министър председателя господин Сергей Станишев се съгласи да бъде председател на този комитет. Днес бяхме в НДК за малка инспекция и видяхме, че всичко е наред. Хубаво е да се случват такива интересни събития. Това несъмнено ще вдигне имиджа на България.

В момента Веско Топалов има кратка почивка. Треньорите също разпускат с басейн, фитнес. След няколко дена ще започне отново да работи на пълни обороти. Единствено ме притеснява отговорността, която ще падне върху раменете на Топалов. Направи се много до този момент за този мач.

Не може да става дума за никакво подценяване. Гата Камски е побеждавал много топ играчи. Единствено загуби от Карпов. Мачът определено ще бъде на кантар както се казва. Камски идва тук малко като жертва. Той нищо не губи, но ако спечели ще стане световен герой. Неговата задача определено е по-лесна от на тази на Веско.

Лекарят подготвя всички видове менюта, диети и физически натоварвания за Топалов. Относно хранителния му режим в момента се набляга повече на риба, на ядки. Шоколад и Кока кола се избягват заради съдържанието на кофеин. Яде се храна, която е лесна смилаема, с максимални хранителни качества. Предполагам, че така е при всички в спорта.

Очакваме на мача и Президентът на Световната федерация по шахмат Кирсан Илюмжинов. Той вече потвърди и ще дойде със сигурност. Президентът на асоциацията олям Шлем Хуан Фепнандес обаче няма да може да дойде, защото той е кмет на Линарес, а там тогава е и турнирът. Все пак той ще бъде тук за МТел Мастърс.

Гата Камски е състезател с много силна психика и здрави нерви. Играеше като компютър когато беше млад. Годините не прощават на никой и може бие загубил от тези качества, но той е един изключителен боец.