Правителството предлага на президента да удостои с орден "Стара планина" - първа степен, две легенди на българското гребане - Светла Оцетова и Здравка Йорданова, съобщи пресслужбата на кабинета.

Мотивите са изключително големите им заслуги към страната ни в областта на физическото възпитание и спорта. Светла Оцетова и Здравка Йорданова са родени в София през 1950 г. В изключителната си спортна кариера те са носителки на златен, два сребърни и бронзов медал от световните първенства по гребане в периода 1975-1979 г. и на олимпийската титла на "двойка скул" от игрите в Монреал през 1976 г. Светла Оцетова е член на Техническата комисия на Международната организация по гребане (ФИСА). Като член на ФИСА тя участва в проектирането на гребните комплекси за олимпиадите в Барселона, Атланта, Сидни, Атина, Пекин, Лондон и Рио.

Организатор е на 13 световни първенства и 15 световни купи по гребане. Вицепрезидент е на Българския олимпийски комитет (2005-2009 г.) и е председател на Българската федерация по гребане. Здравка Йорданова е член на Изпълнителното бюро на БОК. Била е посланик на България за спорт, толерантност и феърплей към Съвета на Европа и представител на страната ни в международното движение "Феърплей". Дълги години работи като журналист. Заради изключителната им всеотдайност, съпричастност и отзивчивост към българския спорт, обществеността ни по достойнство им е отредила място сред заслужилите спортни личности.