Носителите на златни медали от Световни първенства, в олимпийски спортове да получават пожизнена месечна пенсия, след като прекратят състезателната си дейност, предлагат депутати. Те ще внесат законопроект за изменение и допълнение на Закона за физическото възпитание и спорта.

„Към настоящия момент, законът предвижда отпускането на пожизнена месечна пенсия само на олимпийските медалисти, прекратили състезателна дейност. Разбира се, че медал от Олимпиада е върхово постижение в кариерата на един спортист, плод на многогодишни усилия, труд и постоянство. През 2012 г. Народното събрание гласува промени в ЗФВС, които разшириха обсега на спортистите имащи право на пенсия по смисъла на чл. 59б, като към успехите на медалистите от Олимпийски игри бяха приравнении тези на хората с увреждания. С предлаганите от нас промени, искаме да разширим още повече този кръг на правоимащи.

Трябва да се отдаде дължимото уважение и подкрепа от страна на държавата на достойни спортисти, прославили България на световно ниво. Считаме, че усилията, труда и постиженията на хората, които са съумели да се преборят за златен медал в своята дисциплина, в конкуренцията на опоненти от цял свят, на голям форум, какъвто е Световното първенство, също заслужават признание от държавата. Предлагаме да се отпуска пожизнена пенсия на спортистите спечелили златни медали на Световни първенства в спортове, които към момента на провеждане на първенството са имали статут на олимпийски”, коментира пред Дарик инж. Петър Петров, депутат от Кюстендилския регион.