Четирима гребци ще представят страната ни на Младежката Олимпида в Сингапур. Това са Тери Георгиев и Веселин Русинов на двойка без рулеви при младежите и Петя Маврова и Теодора Гешева при девойките също на двойка без рулеви. Русинов и Георгиев ще направят дебют като екипаж в Сингапур. В регатите през сезона двамата участваха на скиф.

„Тази олимпиада ще бъде много различна от всички състезания досега. Дистанцията няма да бъде 2000 метра, а 1000. Всички ще гребат на еднакви лодки, доставени от една фирма. Гребла също ще се дават на място, но има възможност да участваме и с наши гребла, което ще направим”, заяви спортно-техническият директор на федерацията ни по гребане Румяна Нейкова и добави: „Предполагам, че организаторите имат какво да покажат. Имаме големи надежди. Дано нашите представители покажат най-доброто. Като състезател съм суеверна и затова не искам да давам прогнози за класиране. Няма изявени лидери, които да ни притесняват.”

Преди състезанието в Сингапур гребците ни ще участват на Световното първенство в тази възраст в Чехия, като това ще бъде генералната репетиция за младите олимпийци преди Сингапур.

„Малко ми е странно да съм от другата страна като ръководител, но нямам време да мисля как се чувствам. Приятно ми е да работя за младите гребци”, сподели още Руми Нейкова.

Генералният спонсор на родната централа по гребане ОББ пък представи специалната младежка програма за развитие на спорта сред младите. Банката ще финансира тримата най-добре представили се българи на младежката Олимпиада с по 10 хиляди лева за 2011 и 2012-та година. Условието е единствено те да не се отказват от спортна дейност до 2012-та година. Ако съответните състезатели спечелят и олимпийски квоти за Лондон, то те ще имат възможност да сключат договор с банката.