Пожар лумна в полунощ събота срещу неделя в българския блок на Университетското селище в Белград. Гъсти облаци дим обхванаха сградата, в която са настанени българите и принуди всички студенти да излязат по спешност навън. Повечето от българите си бяха легнали и се наложи сънени да излизат по пижами и долни гащи. Някои от тях изскочиха в пространството пред блока, завити с одеяла, тъй като в бързина не им остана време да вземат връхни дрехи.

Над 10 пожарни коли пристигнаха по спешност и започнаха да къртят електрическите табла във входа. Процедурата се наложи, тъй като вратата на таблото заяде и се наложи да се реже с флекс. През всичкото това време – около час блокът димеше от 5 места, пред погледите на няколко хиляди студенти спортисти. Пристигналите полицаи отцепиха района, а специални части се намесиха да гасят по-бързо пожара. В интерес на истината огън не пламна, но димът излизаше на талази от прозорците на шестия етаж от осеметажния блок.

На този етаж е разположена делегацията на Южна Корея, а по ирония на съдбата точно в нашия блок на приземния етаж е пожарната служба на Универсиадата. Оказа се обаче че двата камиона, които стояха постоянно паркирани не бяха достатъчни да се справят със ситуацията.

Това наложи пристигането на допълнителни части, специализирани за тежки произшествия. Повечето от делегациите приеха спокойно инцидента, но имаше и такива, които веднага започнаха преброяване на наличния персонал. Две момичета от втория етаж бяха изнесени на ръце, тъй като са били заспали без да разберат за пожара. Пристигнаха и допълнителни части от белградската полиция, които елегантно изтласкваха хилядите насъбрали се спортисти и функционери по- далеч от блока. Приготвено бе и огромно платно за скачане от високите етажи, но до използването му не се стигна.

Блоковете в олимпийското село са чисто нови, строени специално за Универсиадата. Техен инвеститор е милиардерът Мишкович, който е един от най-богатите хора в страната. Той е изкупил огромна площ земя в тази част на Белград и вложил милиони в строителството на 12-те сгради. Те всички вече са продадени на 2000 евро квадратния метър, което е много висока сума за Сърбия. Мишкович притежава мегакомпанията „Делта”, която казват, че вече дори е настъпила и в България, закупувайки веригата магазини „Пикадили”.

Блоковете са луксозно изпълнение и отвориха врати за Игрите. Пожарникарите обаче изразиха мнение, че е имало и недобросъвестно строителство и недовършени, както трябва работи, след като вратата на елтаблото заяде и това забави тяхната реакция. Точно това бе причината да се наложи цял портал във входа да бъде отрязан и буквално изкъртен за да се спре достъпът на ток до етажите нагоре.

Всички блокове са с наименования на цветя, българите са настанени в блок - „Слънчоглед”. Случайно или не той е с номер 13. Помежду сградите има тревни площи и входове за подземни гаражи. Входовете обаче са тесни, а асансьорите са твърде бавни, което прави опашки при идването на повече хора. В долната си част има изградени магазини, в които сега се помещават офисите на делегациите, подобен е и офисът на Българската делегация.

Както обикновено Тити Папазов бе в центъра на събитията. Старши треньорът на българските баскетболисти даваше съвети на пожарникарите как най-бързо да изкъртят таблото и как най-бързо да изтеглят шланговете и маркучите по етажите.

Според предварителните информации пожарът е предизвикан от късо съединение в електрическата инсталация. Следователи обаче търсят точната причина, действията им са затрудняват от факта, че при гасенето пожарникарите са използвали много пяна и вода. В момента част от корейската делегация и някои други спортисти се изнасят в други блокове, където да прекарат нощта. Вероятно утре тяхното настаняване и локация ще бъдат променени.

Организаторите вероятно ще поискат неустойка от строителната фирма, изградила блоковете.