Общото събрание на Диамантената лига (ДЛ) се договори за провеждането на 14 квалификационни турнира и 1 финал през сезон 2020 г., като календарът включва всички досегашни състезания.

Единствено Гейтсхед ще замени Бирмингам, тъй като стадионът в Бирмингам се преустройва за Игрите на Британската общност през 2022 г. и затова той няма да може да приеме Диамантената лига. В Китай пък ще има втора диамантена надпревара. Датите за турнирите на ДЛ през 2020 г. са изброени по-долу.

Общото събрание направи и преглед на неотдавна обявеното партньорство с „Wanda Sports Group” и одобри партньорството.

На заседанието беше проведена дискусия за дисциплините, които ще бъдат включени в 90-минутния международен телевизионен прозорец за излъчване, който ще съкрати с половин час досегашния формат на квалификационните състезания.

Предстои допълнителна работа по въпроса дали всеки турнир може да бъде домакин на 11 или 12 дисциплини от Диамантената лига в определената времева рамка и кои дисциплини ще се провеждат на състезанията извън 90-минутния прозорец за излъчване. Окончателно решение по въпроса с дисциплините ще бъде взето в началото на ноември 2019 г.

Световната атлетика ще въведе и второ ниво на международни еднодневни турнири още през 2020 г. (озаглавено „Континентален тур”), което ще осигури състезания от световна класа, възможност за печелене на точки в световната точкова ранглиста за още повече лекоатлети, с акцент върху тези дисциплини, които няма да се провеждат като част от програмата на Диамантената лига. Тази втора верига от състезания също ще се излъчва по целия свят.

Световната квалификационна система (чрез точковата ранглиста) ще бъде структурирана така, че атлетите във всяка дисциплина да печелят едни и същи точки в еднодневните турнири, независимо дали тяхното участие е било на състезание от Диамантената лига или от новия Континентален тур.

Председателят на борда на Диамантената лига Себастиан Коу коментира след заседанието:

"Диамантената лига е нашата витрина и искаме да привлечем нови фенове с бърз, екшън формат, който е търговски атрактивен за телевизионните оператори и партньори. Този подход вече е одобрен от нашия нов основен спонсор „Wanda”. Радвам се, че турнирите от Диамантената лига избраха активно да подкрепят създаването на Континенталния тур на Световната атлетика, тъй като това ще ни даде възможност да поддържаме силни възможностите за международна конкуренция на всички наши атлети от световна класа.“

 
ДАТИТЕ ЗА ТУРНИРИТЕ НА ДИАМАНТЕНАТА ЛИГА ПРЕЗ 2020 Г. СА:

17 април - Доха

10 май - Китай (мястото трябва да бъде потвърдено)

16 май - Шанхай

24 май - Стокхолм

28 май - Рим

31 май - Рабат

7 юни - Юджийн

11 юни - Осло

13 юни - Париж

4 юли - Лондон

10 юли - Монако

16 август - Гейтсхед

20 август - Лозана

4 септември - Брюксел

11 септември - Цюрих