Повече от 500 фехтовачи от 28 държави пристигат за единадесетото издание на международния турнир „Сабята на Етрополски“ от 15 до 17 ноември в зала „Асикс Арена“.

В петък, 15 ноември, на пътеките излизат момчетата и момичетата до 14 години, а класирането важи за Европейската купа. В събота и неделя кадетите и кадетките ще се състезават индивидуално и отборно, като състезанието отново е кръг от Европейската купа.

През последните години „Сабята на Етрополски“ се утвърди като един от най-престижните турнири в света, а интересът е огромен. Заради големия брой участници през 2019 двубоите за пръв път ще се проведат в зала „Асикс Арена“, а не в традиционния домакин зала „София“. В столицата пристигат световните сили във фехтовката от Русия, Унгария, САЩ, Румъния, Гърция и Турция, които ще се състезават с пълни отбори от по 40 души. За пръв път ще участват и фехтовачи от Тайван, Латвия, Дания и Египет. България ще бъде представена от повече от 70 състезатели. При кадетките очакванията за призови класирания свързани с Емма Нейкова, която преди няколко дни спечели бронзов медал на състезанието за ЕК в Истанбул, както и с Белослава Иванова, Калина Атанасова, Кристина Миланова, Ана Михайлова, Габриела Захаринова и Михаела Николова. При кадетите с най-големи шансове за победи е Тодор Стойчев.

Патрон на надпреварата ще бъде министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който ще връчи в събота и неделя наградите на победителите. Организатори на състезанието са Българска федерация по фехтовка, Фехтовална академия „Васил Етрополски“ и фехтовален клуб „Свечников“.

 

Програма на турнира:

15 ноември, петък

Състезание за деца до 14 години, индивидуално

10:00 – 18:00 часа

 

16 ноември, събота

Сабя кадети индивидуално

9:00 – официално повикване на фехтовачите

17:30 – полуфинали и финал

18:00 – официално награждаване

Сабя кадетки отборно

13:00 – официално повикване на отборите

17:30 – финал

18:00 – официално награждаване

 

17 ноември, неделя

Сабя кадетки индивидуално

9:00 – официално повикване на фехтовачите

16:00 – финал и официално награждаване

Сабя кадети отборно

13:00 – начало на отборните срещи

16:00 – финал и официално награждаване