Щафетата с олимпийския огън започна последния етап от обиколката си преди да пристигне на главния стадион "Птиче гнездо", където по-късно днес ще бъде даден стартът на Игрите.

Последните 7,9 километра от факелното шествие започнаха от музея на човечеството (открит през 1926 година) в югозападния квартал Чжоукоудян, където се намират вкаменелости на кости и черепи на хора от преди 200 000 години. По средата на разстоянието щафетата ще премине покрай 101-о училище, арена на олимпийските кампове за млади спортисти.

Накрая олимпийският огън ще бъде транспортиран на олимпийския стадион, където 91 000 души, сред които над 80 държавни глави ще присъстват на церемонията по откриване на Игрите.

Вече се знае и кой ще запали олимпийския огън на самия стадион. Това е знаменитият китайски гимнастик от близкото минало Ли Нин.

Принцът на гимнастиката, както е известен Ли, има в своята колекция три златни, два сребърни и един бронзов медал от Олимпийски игри. Изборът обаче е изненадващ, тъй като Ли Нин от доста време не се състезава. Сега 45-годишният бивш спортист е успешен бизнесмен и оглавява компания, която работи в сферата на спорта.

Щафетата с олимпийския огън премина 137 000 километра (повече по въздуха) през 130-те си дни обиколка из отделните страни и Китай. Иначе факлоносците изминаха 4300 километра или само 3 процента от общата обиколка.

Щафетата с олимпийския огън бе белязана с антикитайски протести, а освен това бе спряна за три дни в памет на 70-те хиляди жертви на опустошителното земетресение в Съчуан.