Водачът в световната ранглиста по шахмат Веселин Топалов ще играе в супертурнира в китайския град Нянжин. Състезанието е от 21-а категория на ФИДЕ и започва на 11-и декември.

Съперници на българския гросмайстор са Василий Иванчук от Украйна, Левон Аронян от Армения, Сергей Мовсесян от Словакия, Пьотр Свидлер от Русия и представителят на домакините Бу Сянджи.

За първи път Китай организира състезание от ранга на утвърдените вече турнири „Корус” във Вайк ан Зее, Линарес и „М-Тел Мастърс” в София.

„Домакините имат амбицията да направят турнира традиционен и след година да кандидатстват за веригата „Grand Slam”, обясни мениджърът на Топалов - Силвио Данаилов, който е инициатор на шахматната асоциация, в която са най-силните турнири в света.

Наградният фонд на турнира е 250 000 евро, 80000 от тях ще получи победителят. Шестимата участници ще изиграят по две партии помежду си.

Любителите на древната игра ще могат да наблюдават партите от турнира на сайта на състезанието: www.chess-pearlspring.com, който има китайска и английска версии.

Турнирът в Нянжин е последното състезание, в което ще играе Топалов, преди претендетския мач срещу Гата Камски в София през февруари идната година.