Броени часове остават до тръгването на специалния кораб от Пунта Аренас (Чили) до Антарктида за първото историческо организирано състезание по плуване в ледените води на Седмия континент.

Петър Стойчев заедно с още 15 плувци от 9 държави са в готовност за заминаване и направиха последна тренировка в Магелановия проток.

„Всичко е наред и сме готови да тръгваме към Антарктида. Имахме няколко срещи с хората от организацията по самото пътуване и капитана на кораба. В Пунта Аренас срещнах много хора, които знаеха за нашето предстоящо пътуване и пожелаваха успех и спокойни води по целия път. Ще слезем на почти 2000 километра към Южния полюс и вече се запознахме с приблизителното място на състезанието по сателитните карти. Тренировката, която направихме на Магелановия проток беше около 30 минути, но температурата на водата показваше малко под 7 градуса. Студена и много мътна вода, но се надявам на Антарктида условията да бъдат съвсем различни. Там ще бъде кристално чисто, но водата около минус 0.3-0.4 градуса. Има вариант да спрем на българската база на седмия континент, и ако времето го позволява капитанът ще влезе в залива, от където на лодки ще стигнем до базата на о. Ливингстън. След това продължаваме още две денонощия пътуване по вода. Живи и здрави на 21 или 22 ноември трябва да стартираме. Знаете, че ще се плува 1 километър. Здрав съм и много мотивиран да спечеля историческия първи старт на Антарктида. Поздрави на България”, каза от Пунта Аренас Петър Стойчев.

източник: Личен архив

През последните дни на чилийска земя българинът тренираше и в басейн със студена вода, за да се аклиматизира максимално към условията на Антарктида.

Заради липсата на интернет връзка на кораба , новините около експедицията на състезателите ще бъде давана от пристанищните власти на Пунта Аренас.

Те ще бъдат единствените, които чрез сателит ще осъществяват комуникация с екипажа на кораба.

източник: Личен архив