Победителят в първия за сезона турнир по сумо Асашорю бе принуден да иска прошка от босовете на японското сумо, часове след като прегърна 25-а Купа на Императора в кариерата си.

Синият дракон бе порицан сериозно заради инцидент, състоял се преди 10 дни и станал обществено достояние благодарение на популярния седмичник "FRIDAY". На 16 януари в 4:00 часа сутринта в токийската полиция е постъпил сигнал за сбиване в известно нощно заведение. Пристигналият на мястото патрул заварил пред входа на ресторанта Асашорю с група приятели.

В хода на разговорите се изяснило, че леко подпийналият монголец е шамаросал своя личен мениджър. Случаят не е регистриран, тъй като потърпевшият обяснил, че такива "забави" между Асашорю и приятелите му са "в реда на нещата".

Няколко часа след инцидента Синият дракон повали на дохьото съперника си Хокуторики. 29-годишният монголец не бе наказан, тъй като правилата в сумото не забраняват употребата на алкохол, дори и по време на турнири. Шефовете на сумото обаче смъмриха сериозно Асашорю за "неподобаващо поведение на обществено място", информира БГНЕС. По време на заседанието на Комитета по избор на йокодзуна в понеделник са възникнали остри спорове заради инцидента и двама от членовете са предложили Асашорю да бъде отлъчен от сумото, ако още веднъж попадне в скандална ситуация.

Най-яростният критик на Синия дракон - писателката и сценаристка Макико Утидате коментира случая така: "На 150% уважавам Асашорю като спортист и по никакъв начин не признавам този човек като йокодзуна".

Известната като "Желязната лейди" Утидате, първата дама, допусната във върховната власт в сумото, вече няма да може да критикува Великия шампион, тъй като мандатът й изтече след близо 10-годишна работа в популярния японски спорт. Асашорю е рекордьор по получени забележки и е мъмрен пет пъти официално. През 2007 г. той беше дисквалифициран за два турнира от Асоциацията по сумо, след като взе участие в приятелски футболен мач, докато лекуваше контузия.