И последния ден на Световната купа по конен спорт – прескачане с препятствия се оказа успешен за България след чудесното представяне на четиримата ни национали Ангел Няголов с кон Чакотаго, Антон Дацински с Бамби, Ивайло Бонев с кон Каунт Ебони и Руслан Петков с Ен Вож.

Те завършиха на крайното второ място в отборната дисциплина – Купа на нациите и така си осигуриха участие във финала на Купата, който ще бъде през юли в Атина, Гърция с участието на 8-те най-добри държави от Дивизия 2 на Европа.

След първия манш нашите бяха на първо място с 8 наказателни точки и пълните трибуни на конната база „Ген. Крум Лекарски” очакваха с нетърпение второто излизане на всички ездачи, за да се определи и крайното класиране. За България Антон Дацински мина чисто по паркура и публиката стана на крака, но веднага след него също с 0 наказателни точки финишира унгареца Истван Мате с кон Чакрин.

Останалите състезатели от Румъния, Турция, Италия и Гърция направиха по няколко грешки и беше ясно, че който не сгреши от България и Унгария, той ще спечели трофея. Ивайло Бонев беше втори за родните ездачи и записа 8 нак.точки заради падането на 2 препятствия. Унгарецът Мариан Хигис с Касал беше безупречен и излезе без наказание.

Руслан Петков нямаше късмет във този втори манш и записа 12 наказателни точки. Софие Барнош приключи също с 0 и това беше края на битката, защото под внимание се взимат трите от общо четирите резулата. Нямаше смисъл за четвърто унгарско излизане на паркура, след три нули, но за България трябваше да видим и Ангел Няголов, който мина чисто и записа нула, като по този начин „изтри” 12 точки на Руслан Петков.

В крайна сметка България завърши с 8 наказателни точки и второто място, което дава право на участие в Атина. Трети станаха Румъния. След тях Италия, Турция и Гърция. Освен, че феновете на конния спорт бурно аплодираха и изживяваха всяко скачане на българите, най-емоционални бяха победителите от вчера от Купата на нациите при децата. Четирите ни ездачки Ивана Ангелова, Ася Петрова, Елиза Чолакова и Ая Митева стискаха палци и подскачаха от вълнение през цялото време.

Малко преди това вицепрезидентът на БФКонен спорт д-р Крум Рашков им направи изненадващ подарък, като по микрофона ги поздрави още веднъж за вчерашния успех , и им подари по една от модерните тротинетки да карат през лятото.

В днешното Гран При за деца – индивидуално ( височина на препятствията 125см.) Ая Митева с кон Каро АС се класира трета, а Елиза Чолакова с Карина Борана на второ място. Победител стана Никол Мускалу (Румъния), която имаше уникален късмет и с 2 десети от секундата пресече финала по –бърза от Чолакова.

Изпитание „Медиум Тур”, което беше и Европейска квалификация преди шампионата в Будапеща(26-30 ) юни тази година беше спечелено по блестящ начин от Ангел Няголов с кон Санваченто. Българинът завърши за 60.4 секунди своята езда по паркура, на втората позиция Моника Мартини ( Гърция) с кон Летс Хоуп – 61.7 секунди, трети е Сандор Антал ( Румъния) с кон Шилаж.

Наградният фонд на Световната купа беше 50 000 евро, който ще бъде разпределен на ездачите според техните класирания в отделните изпитания от първия до последния ден на турнира.