Рускините Анастасия Давидова, Анастасия Ермакова, Мария Громова, Наталия Ищенко, Елвира Хасянова, Олга Кужела, Елена Овчинникова и Светлана Ромашина станаха олимпийски шампионки в синхронното плуване за ансамбли в Пекин.

Рускините завършиха със сбор от 99.500 точки и спечелиха златните медали в синхронното плуване (при дуетите и ансамблите) на трета поредна Олимпиада. Златото е второ от Пекин за Анастасия Ермакова и Анастасия Давидова, които преди три дни спечелиха при дуетите.

Рускините бяха безупречни във волната програма и не оставиха шансове на съперничките си. Европейският шампион Испания зае второ място с 98.251 точки, а бронза остана за Китай - 97.334.

Финалът бе помрачен от инцидент със състезателката от отбора на Япония Хироми Кобаяши, която колабира и бе изнесена на носилка. От щаба на Япония обясниха, че Кобаяши, която дебютира на олимпийски игри, е припаднала заради стреса. "Такова нещо й се е случвало и преди. Тя е добре. Няма нищо сериозно", увери говорителят на японския отбор Хироши Такеучи.