Директорът на Тур дьо Франс Кристиян Прудом говори за изданието на най-престижното колоездачно състезание догодина. 63-годишният французин назова големите фаворити и заяви, че Ремко Евенепул може да обърка сериозно плановете им.

"Разбира се, Погачар и Вингегор ще са големите фаворити. Но Евенепул притежава онзи фактор на изненадата и непредсказуемостта. Той може да обърне нещата с главата надолу", заяви Прудом, повече от шест месеца преди началото на авантюрата за "жълтата фланелка".

Не е изненада, че именно Погачар и Вингегор от сега са смятани за големите фаворити, тъй като двамата си разделиха по две победи в последните четири издания на Тур дьо Франс. Обиколката на Франция догодина обаче ще предложи много любопитни етапи, като организаторите този път решиха да разчупят трасето и да го направят доста по-сложно. Това не се хареса на много специалисти и най-вече на спринтьорите, за които опциите ще са по-малко.

Никой не е заявил официално участие в Тура през 2024-а година, тъй като тепърва състезателите правят програмите си за следващия сезон, който започва още през януари на шосето. Ремко Евенепул със сигурност ще има някои притеснения относно маршрута и най-вече етапа с чакъл, като на подобни условия той е показвал, че страда повече от останалите многоетапници. Друг проблем пред екипа на световния шампион може да е сгромолясването му във Вуелтата през тази година, когато не успя да защити титлата си, а в един от етапите загуби над 20 минути. Въпреки това очакванията са талантливият белгиец да е на старта на Тур дьо Франс 2024.

Именно относно представянето му в Испания, където след тежката загуба на време той успя да спечели няколко етапа и класирането за най-добър катерач, Прудом заяви: "Изненада ме как той успя да се изправи след падението. Мислех, че той ще се откаже от обиколката, но видяхме точно обратното. Той изнесе истински спектакъл с атаките си"

"Ремко може да спечели Тура, да. Сигурното е, че той ще остави отпечатък върху състезанието и следователно крайната победа", допълни още директорът на Тур дьо Франс.