За разлика от други години този път късметът беше на страната на българските борци. В категория до 55 кг световният шампион от Гуанджоу 2006 Радослав Великов среща на осминафинала на Европейското в Тампере Бесарион Гочашвили. Това стана ясно след тегления днес жребий. Схватките започват утре в 9 сутринта.

 

При успех на четвъртфинала Великов ще се изправи срещу победителя от двойката Табо (Унгария) - Джабурян (Армения). Евентуално на полуфинала ще срещне руския борец Джемал Отарсултанов, който е бронзов медалист от еврошампионата в Москва.

Световният шампион в тази категория Кудухов няма да вземе участие в първенството, след като вече си осигури виза за Пекин.

 

В категория до 66 килограма двукратният световен шампион Серафим Бързаков, който се завръща след едногодишно отсъствие от тепиха, излиза на осминафинал срещу Матей Гардош от Словакия. При успех, на четвъртфинал ще се изправи срещу победителя от Саскуди (Гърция) и Вадим Бадим (Естония). Евентуално на полуфинал Тинката ще се изправи срещу победителя от дойката Джукаев Русия и световният шампион от Баку Сахин Рамазан (Турция). Руският представител беше до последно под въпрос, тъй като финландците отказваха да му издадат виза, тъй като е чеченец, но след намесата на висши ръководители в Русия Джукаев пристигна днес по обяд в Тампере.

 

В категория до 84 килограма противник на Михаил Ганев на осминафинала ще бъде Пьотр Янулов от Молдова. При успех отива на четвъртфинал срещу победителя от двойката Адриан Рекорян (Румъния) и Дъган Израел. На полуфиналите евентуален съперник на Ганев ще бъде Горги Кетоев (Русия), който е в другия поток.

 

В най-тежката категория до 120 кг. жребият не бе благосклонен за Димитър Кунчев, който на осминафинала се изправя срещи медалиста от европейски първенства Айдън Полатчъ от Турция. Ако успее да го преодолее, българинът ще премери сили срещу украинеца Вадим Тацоев.

 

Днес сутринта се проведе заседание на европейския комитет по борба, чийто президент е българинът Цено Ценов. На него бе взето решение Световното първенство през 2009 година да се проведе в Дания, а за европейския шампионат ще се избира между Вилнюс Литва и турския курорт Анталия.