Полша, Украйна и прибалтийските страни повториха днес призива си забраната срещу руски и беларуски атлети на Олимпийските игри да остане в сила, казвайки, че „нито една причина“ не съществува за сваляне на наказанието.

„Не съществува нито една причина за отклоняване от режима на изхвърляне за руски и беларуски атлети, поставен от МОК (Международния олимпийски комитет) преди повече от година“, заявиха от Полша, Литва, Латвия, Естония в изявление, съ-подписано от Украйна. Съвместното становище бе публикувано от външните министри в навечерието на срещата на Изпълнителния комитет на МОК в Лозана, която започва във вторник. На нея ще бъде обсъден въпроса с руските спортисти.

„Вярваме, че сега не е времето за обмисляне отварянето на път за руски и беларуски атлети за завръщане на Олимпийските игри под всякаква форма. Силно призоваваме МОК да обмисли отново плановете си“, казаха още министрите. Предвид факта, че Игрите в Париж са след по-малко от 500 дни, Международният олимпийски комитет (МОК) сподели през януари, че иска да продължи забраната си „върху флага, химна, цветовете или всякакви други идентификации“ от двете страни. Но същевременно добави, че търси начин да позволи на спортистите да участват, при положение, че „не са подкрепяли активно войната в Украйна“.

Най-сериозните съюзници на Украйна обаче разкритикуваха сериозно МОК за усилията им да върнат обратно руснаци и беларуси в международните турнири, като Естония намекна за евентуален бойкот на Летните игри в Париж през 2024, ако Русия получи зелена светлина за участие.