Голяма част от държавните ръководители на страната са  поканени за утрешното откриване на 66-ия световен конгрес на  модерния петобой в София.

Президентът Росен Плевнелиев,  министър-председателят Бойко Борисов, спортният министър Красен  Кралев, столичният кмет Йорданка Фъндъкова, председателят на БОК Стефка Костадинова и други са получили покани за официалната  церемония-коктейл с която ще бъде открит форумът. Събитието е в  петък от 19.30 часа в хотел "Хилтън".

 От началото на седмицата в столицата заседава бордът на  международната федерация по модерен петобой, който е воден от  президента д-р Клаус Шорман. Целта на работните срещи е  измененията в правилника на петобоя, както и програма до 2020  година. Всички представители на конгреса ще бъдат запознати през уикенда за всяка една точка, по която се е дискутирало и ще  бъдат взети решения за бъдещето на този спорт в световен мащаб. 

Очаква се за утрешната церемония у нас да пристигне и Хуан  Антонио Самаранч-младши, който е и член на МОК и първи  вицепрезидент на световната централа по модерен петобой.  Много известни имена и медалисти от олимпийски игри и  световни първенства ще присъстват на двудневния конгрес, като  част от гостите са Дмитрий Сватковский, олимпийски шампион от  Сидни 2000 година, президент на Европейската конфедерация по  модерен петобой и политик в Русия, основателят на олимпийския  комитет на Казахстан Тимур Досинбетов, медалистката от Атина  2004 Джорджина Харланд от Великобритания и други.

"Целият борд на международната федерация е в София и вече  четвърти ден заседават по въпросите и проблемите на модерния  петобой. Изключително престижно за страната ни е идването на  толкова известни имена в световния спорт. Дано да се отзоват на  поканата и част от ръководителите на държавата, защото това ще  донесе още повече престиж за България", заяви председателят на  БФМП Андрей Кузманов. Утре от 12.30 часа в сградата на министерството на спорта  председателят на международната федерация д-р Клаус Шорман ще  бъде приет от спортния министър Красен Кралев./БТА