Полякът Радослав Бабица спечели първия кръг от реномирания европейски турнир по билярд Best of the East Bulgaria open 2011. За триумфа си в състезанието, което се провежда под егидата на Европейската федерация (EPBF), Бабица получи 1200 евро от наградния фонд. В ТОП 3 влезе българин - Никола Кемилев, който завърши на трето място. Втори остана друг поляк – Мариуш Ротер.

Турнирът, чийто домакин бе билярд-клуб STIX, се проведе в събота и неделя при много голяма конкуренция. Участваха общо 54 състезатели от 8 държави. Най-многобройни бяха българите - общо 29. Освен тях в надпреварата блестяха имената на звездите от отборите на Полша, Румъния, Македония, Армeния, Сърбия, Италия и Молдова.

Състезанието ще се запомни и с куризония факт, че то бе организирано и проведено без участието и подкрепата на Българската федерация, а президентът й Иван Каме-нарски бе обикновен зрител, но в същото време официалните лица не спестиха пох-валите си за организацията.

”Много съм доволен от организацията на турнира. Хората тук са много отговорни. Нивото на клуба-домакин, оборудването и отношението са на световно ниво и могат да послужат за пример. Не мога да намеря забележка. Това е причината винаги да настоявам България да бъде домакин на кръг от турнира, въпреки че все още не е член на Европейската федерация. Виждам бъдеще във вашата страна. Благодаря ви”, коментира полякът Марчин Кржемински, който е организатор на турнира, мени-джър по развитието в EPBF и член на Борда на Световната федерация по билярд.

Best of the East продължава в още 4 кръга, които ще се проведат в други държави от Източна Европа.

Крайно класиране:

1. Радослав Бабица (Полша) 2. Мариуш Ротер (Полша)

3. Никола Кемилев (България)

4. Пьотър Островски (Полша)