Норвежкият шахматен гений Магнус Карлсен с черните фигури загуби от поляка Ян-Кшищоф Дуда в 5-ия кръг на международния турнир в Ставангер. Това е първият шахматен турнир от месец март тази година насам, който се провежда реално, а не онлайн, след като целият спорт беше спрян от пандемията от коронавирус.

Карлсен не беше губил партия в класическия шахмат в продължение на 125 срещи. Последната му загуба преди тази вчера беше на 31-и юли 2018-а година, когато е победен от Шахрияр Мамедияров от Азербайджан.

Иранецът Алиреза Фируджа, който играе под флага на Международната федерация (ФИДЕ), с белите победи Ариян Тари (Норвегия). Арменецът Левон Аронян с черните успя да надделее над Фабиано Каруана (САЩ).

След пет кръга класирането се оглавява от Аронян, който има 11 точки, следван от Фируджа с 10, Карлсен с 9, Каруана със 7, Дуда с 4 и Тари с 1,5. Партиите от шестия кръг ще се състоят днес.

Турнирът преминава в два кръга от 5-и до 16-и октомври с участието на шестима шахматисти. Всеки от десетте кръга се състои от партии в класическия шахмат, в които победата се оценява с три точки. При равенство двамата шахматисти играят мини-партия (армагедон), в която белите имат на разположение пет минути, а черните- четири, но са задължени да побеждават. При победа в този армагедон се дава 1,5 точки, а загубилият получава половин.

Турнирът в Ставангер се провежда от 2013-а година насам, а през 2015-а година титлата спечели Веселин Топалов. Два трофея има руснакът Сергей Карякин.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.