Словенският колоездач Тадей Погачар обяви в понеделник, че той ще се опита да спечели Обиколките на Франция и Италия през 2024 - подвиг, който не е правен след Марко Пантани през 1998, предаде АФП.

25-годишният Погачар потвърди, че ще участва на двете големи състезания, като за първи път ще стартира на Джиро (4-26 май). Той направи това на пресконференция в южния испански град Ла Нусия, където отборът му ОАЕ е на стаж преди сезона.

Организаторите на Обиколката на Италия публикуваха видео в неделя, на което се вижда Погачар, който е победител на Тур дьо Франс през 2020 и 2021, и който казва "Андиамо" (б. а. - да започваме). "Винаги е било мечта да се състезавам на Джиро, това е едно от любимите ми състезания - близо е до Словения. Сега съм по-стар, мисля, че съм способен да участвам на две големи състезание. Това е ново предизвикателство", казва Погачар.

Да се борят за успеха на Джиро и Тур дьо Франс (29 юни - 21 юли) е много рядко за най-добрите колоездачи, защото триседмичните състезания са изключително изискващи за организма.

Погачар е известен с ненаситния си апетит, но е странно, че ще участва и на двете големи обиколки, при положение, че той ще се цели и в златния олимпийски медал в Париж на 4 август и ще участва на Световното първенство в Цюрих на 29 септември.

Словенецът ще търси реванш от датчанина Йонас Вингегор, който печели Обиколката на Франция през последните две години, в които Погачар неизменно остава втори. За целта отборът на ОАЕ ще създаде истински "дрийм тим", като ще съберат в редиците си асове, като Адам Йетс, Хуан Аюсо, Жоао Алмейда и Павел Сиваков. /БТА