Тадей Погачар нанесе тежък удар по амбициите на конкурентите си за спечелване на Тур дьо Франс след убедителна победа в четвъртия етап, който бе и първият планински за тазгодишното издание на състезанието. Словенецът, който с рекордна разлика спечели Обиколката на Италия по-рано през година, сега "полетя" и на Тура.

Никой не успя да го спре в днешния етап - 139,6 километра от Пинероло до Валоа. Погачар отново облече "жълтата фланелка", като сложи 35 и 37 секунди на двамата си големи конкуренти - следователно Ремко Евенепул и Йонас Вингегор.

Двадесет километра преди финала във Валоа колоездачите преодоляха първата височина от висша категория в тазгодишното издание на Тур дьо Франс - митичното Кол дю Галибие. 800 метра преди нейния край Погачар атакува, като бе последван единствено от шампиона от последните две издания Вингегор. Бързо обаче стана ясно, че състезателят от тима на Обединените арабски емирства не може да застигне словенския си опонент. 

В оставащите километри, които бяха изцяло на спускане, Погачар увеличи още преднината си, докато Вингегор бе застигнат от групата на Евенепул. Белгиецът завърши втори на 35 секунди, а трети, също на 35 секунди остана съотборникът на Погачар Хуан Аюсо (Испания). Четвърти също на 35 секунди е словенецът Примож Роглич (Ред Бул Бора-Хансгрое), а пети на 37 секунди остана Вингегор. Със същото изоставане като датчанина приключи и испанецът Карлос Родригес от Инеос.

Носителят на "жълтата фланелка" в днешния ден Ричард Карапс (Еквадор/Едюкейшън Фърст) приключи 32-ри на 5:10 минути от Погачар и се сбогува с надеждите си за победа в Обиколката на Франция.

Погачар има аванс от 45 сек в генералното класиране пред Евенепул и 50 пред Вингегор.

Утре за колоездачите предстои етап номер 5 – 177.4 км от Сен-Жан-дьо-Мориен до Сен-Вулбас.