Двукратният шампион във Тур дьо Франс - Тадей Погачар, няма да защитава титлата си в UAE Tour 2023. По традиция подготовката на словенеца започваше именно със състезанието в Обединените арабски емирства, където той триумфира в последните две години.

Тази година обаче колоездачът е решил да направи промяна в подготовката си, като се търси оптимална форма в Тур дьо Франс. Погачар спечели две поредни издания на най-престижната Обиколка на Франция, но миналата година остана втори зад датчанина Йонас Вингего. 

Още от началото на сезона Погачар бе заявен за участие в UAE Tour 2023, като това е и едно от най-важните състезания за спонсора на тима UAE Team Emirates, който е подкрепян с пари именно от страната, в която се провежда това състезание в края на месец февруари. 

Много фенове на колоезденето пък с нетърпение очакваха Погачар да срещне звездата от сезон 2022 - Ремко Евенепул. Световният шампион също е заявен за участие в състезанието от световен тур. За очакваният дуел Погачар - Евенепул, обаче ще трябва да се почака, тъй като отборът на UAE Team Emirates ще заложи на Адам Йейтс, а Погачар ще има друга програма.