14-тите Дни на предизвикателствата, предстоящи между 3 и 5 декември в Аула „Максима“ на УАСГ, ще почетат българския алпинист Боян Петров, който бе неизменна част от фестивала от самия му старт през 2005 година.

„2018 година за всички нас в Дни на предизвикателствата е годината на Боян Петров. Той си тръгна, както и дойде, следвайки своя път, без компромиси и хленчене. Успя за броени години да обърне умората във възхищение, недоверието във финансова подкрепа, апатията в устрем за следване, да респектира политиците с търсенето на точния израз и на решения за консенсус в полза на една или друга кауза. Десетки хиляди и днес са готови да тръгнат по неговите стъпки. Съвременен будител, апостол и ментор“, сподели основателят на „Дните“ Любомир Попйорданов.

През годините Боян Петров винаги е бил магнит за аудиторията на „Дни на предизвикателствата“, със своите дълбоко лични и мотивиращи лекции на фестивала. Зрителите се вълнуваха от поредните му новоизкачени върхове и каузи.

Тази година Боян Петров ще присъства със своя завет – природозащитата, вечният стремеж към по-високи цели, човекът Боян Петров, който вдъхновява околните да постигнат най-добрата версия на самите себе си.

За тях още в откриващия ден на събитието, 3 декември, ще говорят негови приятели: алпинистът Дойчин Боянов, спелеологът Теодор Кисимов, Петя Колчева, първата българка, стъпила на връх Еверест, и разбира се спътницата на Боян Петров в живота Радослава Ненова, пред чийто несломим дух се възхити цяла България.