Властите в Швейцария потвърдиха мястото, на което се е случило падането на колоездачката Мюриел Фюрер, която загина по време на световното първенство в Цюрих през миналата седмица.

Около гибелта на 18-годишната швейцарка все още има твърде много неизвестни, като медиите в алпийската страна спекулират, че забавената реакция по оказване на първа помощ може да е основна причина за фаталната развръзка.

Според официалните лица Фюрер е паднала в близост до градчето Кюснахт на спускането от планинското селце Шмалцгрубе на един от левите завои. Те твърдят, че за момента няма данни за намеса на трети лица.

Разследването на вестник Блик показва, че падането най-вероятно е станало в 11:03 или 11:04 часа сутринта в четвъртък на място, на което в този момент не е имало нито зрители, нито официални лица, а за момента не са намерени и кадри от инцидента.

Тя обаче е преминала покрай репортер на вестника, който се е намирал само на около 400 метра по-нагоре по трасето. Сигурно е, че в колоната пред нея, както и след нея е имало други състезателки, но не е ясно дали някоя от тях е забелязала нещо.

Лежащата в безпомощност Фюрер е открита от организаторите на състезанието около 12:45 часа. Хеликоптерът, изпратен да прибере Фюрер, каца в 12:56. Той успява да излети в 13:32 и около 3 минути по-късно е в Университетската болница в Цюрих.

Според репортера в периода между 11:04 и 12:45 през мястото на инцидента не е преминал нито един медицински автомобил.

В петък Международният колоездачен съюз съобщи, че Фюрер е починала от травмите на главата си.

Разследването около смъртта на колоездачката продължава, като най-важната задача пред него е да установи дали става дума за инцидент или за умишлено действие на някоя от конкурентките на младата спортистка./БТА