Планинските спасители откриха тялото на затрупания от лавина в Банско сноубордист. Около 12.15 часа днес 28-годишният Виктор Гърдев от София е намерен мъртъв на три метра дълбочина под снега, съобщиха от ПСС. Тялото на младия мъж е транспортирано за аутопсия в болницата в Разлог. Трупът му вече е разпознат от неговата приятелка Велика Стоичкова.

Сноубордистът Виктор Гърдев бе затрупан от три паднали последователно лавини над "Бъндеришка поляна", в улей под връх Тодорка вчера около 10.30 часа. Виктор и приятелката му са се пързаляли извън определените за това писти и при ясно предупреждение от Планинската спасителна служба за голяма лавинна опасност.

В спасителната акция участваха повече от 50 планински спасители от Банско, Разлог, Якоруда, Сандански, Благоевград, София и Пловдив и шест спасителни служебни кучета на ПСС.

През последните години на същото място, където младият софиянец загина, са регистрирани четири-пет смъртни случая, заяви Пенчо Бабукчиев, началник на Планинската контролно-спасителна служба при БЧК. „Ски-любителите не четат електронната ни страница. А там ясно е написано, че през вчерашния ден имаше лавинна опасност”, уточни Бабукчиев.

Повишена е лавинната опасност по пистите в курорта, карането на ски и сноуборд е задължително само по обозначените писти, допълват от Планинската спасителна служба.