Белгийската звезда в колоезденето от средата на миналия век Херман Ваншпрингел почина на 79-годишна възраст, съобщиха от семейството му.
 
Ваншпрингел, наричан Мосю Бордо-Париж заради седемте му победи в състезанието, придобива печална слава през 1968 година, когато губи жълтата фланелка в Тур дьо Франс в последния ден. Той влиза в заключителния етап с 16 секунди аванс пред нидерландеца Ян Янсен, но във финалните километри Янсен успява да му измъкне победата под носа. 
 
В кариерата си Ваншпрингел има още второ място в Обиколката на Италия и трето в Обиколката на Испания, но често остава в сянката на сънародника си Един Меркс.
 
Въпреки това никой не може да отнеме приза на Ваншпрингел от вече несъществуващото състезание от Бордо до Париж. Надпреварата, която за пръв път е проведена през 1891 година, покрива 580-километровата дистанция от между двата града, а стартът ѝ е бил даван в 2 часа след полунощ и е финиширала същия следобед във френската столица. Белгиецът я печели седем пъти между 1970 и 1981 година.