Йонас Вингегор, който спечели за втора поредна година колоездачната Обиколка на Франция, бе посрещнат като герой от десетки хиляди в Копенхаген, предаде АФП.

"Вингегор! Вингегор! Вингегор!", викаше тълпата, която се събра пред кметството в датската столица.

"Още е трудно да проумея, че спечелих Тур дьо Франс две години поред", каза 26-годишният шампион пред хората, голяма част от които бяха облечени с цветовете на Дания - червено и бяло, но имаше и такива в жълти фланелки заради цвета на победителя на Обиколката на Франция.

"Ако някой ми беше казал това преди 5 години, не мисля, че щях да повярвам", каза още Вингегор. Той е от малкото селце Хилерслев и е първия датчанин, който печели най-престижното колоездачно състезание в света след Бярне Рийс през 1996 година. Последният обаче призна в края на кариерата си, че е взимал допинг.

"Аз съм един от големите ви фенове и не съм единствена. Вие спечелихте сърцата на всички датчани и сме много горди с вас", поздрави спортиста премиерът на Дания Мете Фредериксен.

Повече от 1 милион датчани от население 5,8 милиона са гледали последния етап на Обиколката на Франция според телевизия TV2, която дори е регистрирала рекорд от 1,2 милиона по време на финала на етапа на "Шанз Елизе" в Париж.