Победителят от откриващия се днес супершахматен турнир МТел Мастърс придобива правото да участва във финала на Големия шлем в Билбао. Съревнованието в София за първа година е част от веригата на най-добрите и силни надпревари.

Директорът на надпреварата Силвио Данаилов поясни, че до момента право за местят в Билбао са заслужили Левон Аронян (от турнира във Вайк ан Зее) и настоящият световен шампион Вишванатан Ананд (от турнира Морелия – Линарес). При триумф на 18 май в столицата на арменеца за финала на Големия шлем ще пътува вторият в крайното класиране.

„Големият шлем” стартира на 11 януари в Холандия с турнира „Корус” във Вайк ан Зее и включва още Морелия –Линарес, София и Мексико Сити.

При голям медиен интерес от България, Сърбия, Китай и други страни, на официалната пресконференция по обед бяха представени шестимата участници в супертурнира - 19-ият световен шампион Веселин Топалов (ЕЛО 2780), бившият му секундант Иван Чепаринов (ЕЛО 2713), Левон Аронян (Армения, ЕЛО 2739), Василий Иванчук (Украйна, ЕЛО 2751), Теймур Раджабов (Азербайджан, ЕЛО 2735) и първият китайски шахматист у нас Бу Сянджи (ЕЛО 2691).

И шестимата гросмайстори обявиха, че ще дадат всичко от себе си, за да бъдат №1 на 18 май. Левон Аронян сподели, че няма нищо против всеки турнир да бъде скучен, ако той го печели. „За първи път съм в България и искам да подставя добри основи тук. От месец не съм играл шах, но ще местя добре”, каза арменецът.

Засилено бе вниманието към двамата българи – Веселин Топалов и Иван Чепаринов, които за първи път ще бъдат противници, а не от един отбор на турнира в София.

„Последните години шахът се радва на изключителна популярност. Нашите шахматисти са на високо ниво, дори имахме петима световни шампиони по едно и също време. Спонсорите също започнаха да оказват сериозна подкрепа, а така се развиват и младите ни таланти”, около това твърдение се обединиха и Топалов, и Чепаринов, който снощи се върна от турнира в Баку.

МТел Мастърс 2008 ще се проведе по „Софийските правила”, създадени от Силвио Данаилов. „Те правят шаха по-атрактивен и спортът ни печели от това. Всички предпочитат бързия шах. Не знаем дали ФИДЕ ще ги приеме официално, но за нас „Софийските правила” са добри! Те ще привлекат още повече фенове, публика и играчи”, коментираха и чуждестранните участници Аронян, Раджабов и Сянджи. Василий Иванчук призна „Никога не съм играл по „Софийските правила”. Ще пробвам и мисля, че няма да ми навредят”.

„Надявам се феновете на шахмата да видят зрелищни партии. Средното ЕЛО на участниците е 2734, а състезанието е от ХХ категория на Международната шахматна федерация”, допълни Данаилов.

Довечера и официалното откриване и теглене на жребия. Очаква се да присъства патронът на четвъртият МТел Мастърс – Президентът Георги Първанов. След Паулу Коелю и Бойко Борисов тази година първия ход утре ще направи председателят на организационния комитет на надпреварата от 20-та категория на ФИДЕ и гл. изп. директор на мобилния оператор Йозеф Винацер.