Веселин Топалов може още днес да стане финалист за световната шахматна титла. Победа в седмата партия от мача на претендентите срещу Камски гарантира на българина спор с индиеца Вишванатан Ананд за короната. Предпоследната битка от ½-финала в зала 6 на НДК стартира в 15 часа. 19-тият световен шампион Топалов ще има белите фигури. До този момент резултатът е 3,5:2,5 точки в полза на русенецът. Реми пък ще означава решителна осма партия утре, а при ново равенство на 28 февруари ще се проведе т.нар. "тайбрек" – мини мач с намалено време за мислене на двамата гросмайстори.

В същото време стана ясно, че германският шахматен сайт „ChessBаse” бе принуден да спре преките излъчвания на партиите от Мача на претендентите между Веселин Топалов и Гата Камски. Без да имат разрешение от Българската федерация по шахмат, немците предаваха първите четири партии в глобалната мрежа въпреки предупреждението, което организаторите бяха публикували на официалния сайт на мача wccc2009.com.

Скандълт за малко да влезе в съда в Германия, след като БФШ нае адвоката по трудово право Райнер Ползин от Берлин да защитава интересите й. На 20 февруари правозащитникът отправя предупредително писмо до собствениците на „ChessBase” Матиас Вюленвебер и Райнер Воизин.

„От името на и с правомощията , дадени ми от моя клиент, Ви отправям предупреждение и Ви приканвам да изпратите обратно надлежно подписана декларация за въздържане от действия и декларация-задължение по телефакс до 12 часа на 21 февруари 2009 г. В противен случай ще повдигна иск срещу „ChessBase” пише в писмото на Ползин.

Веднага след това сайтът спря преките предавания, а два дни по-късно декларира, чрез адвокатите си, че се „задължава спрямо Българската федерация по шахмат да не позволява излъчване на живо в интернет и по-специално чрез сървъра „ChessBase на партиите от шахматния двубой Топалов срещу Камски, провеждащ се през февруари 2009.”

„Това е прецедент в шахматния свят, благодарим на адвокат Райнер Ползин за съдействието, коментира председателят на БФШ д-р Стефан Сергиев. – Случаят ще е урок за всички, които не спазват закона за авторското право.”