Веригата от най-елитните шахматни турнири - Големият шлем, беше представена официално в гр. Линарес на първата съвместна пресконференция на „Гранд шлем чес асосиейшън”.

В нея взеха участие директорът на турнира в испанския гранд Билбао Андони Мадаяга, кметът на Линарес Хуан Фернандес и директорът на „М-Тел Мастърс” Силвио Данаилов.

Хуан Фернандес бе избран за президент на Големия шлем. Официалните документи за учредяването на веригата ще бъдат подписани на 10 май в София по време на супертурнира „М-Тел Мастърс”.

В момента веригата обединява турнира в българската столица и състезанията във Вайк ан Зее и Линарес. Обявен е и конкурс за четвърти турнир, който трябва да бъде от поне 19-та категория и да има сериозен награден фонд.

Големият шлем ще стартира през 2008 година и финалният турнир ще се играе в края на годината в Билбао. Там ще се срещнат победителите от четирите състезания, за да определят и първия носител на Големия шлем.

По време на заседанията в Линарес сериозно се обсъжда идеята във всички турнири от веригата да бъдат използвани т.нар. „софийски правила” от „М-Тел Мастърс”.

Подробности за решенията за шахматния „Голям шлем” чуйте от говорителя на Веселин Топалов Живко Гинчев от Линарес.