• А1 е инвестирала около 200 млн. лева в своята 4G мрежа

  • Над 1 900 базови станции са модернизирани с 4G през 2019 г.

  • Трафикът на данни в 4G мрежата на А1 в периода 24-26 декември 2019 г. е нараснал с 64% спрямо 2018 година, а изговорените минути с 0,3%

А1 обяви данните за развитието на мобилната си мрежа към края на 2019 година. Компанията е разширила своята 4G мрежа и в момента тя има 99% покритие на населението, а 4.5G мрежата на А1 покрива 90% от населението на страната или населените места с над 3 000 жители. Само през последната година е осигурено покритие на 4.5G за над 1,7 милиона потенциални нови потребители, а максималната скорост на сваляне на информация може да достигне 640 Mbps.

Развитието на 4G мрежата на А1 е продиктувано от растящите нужди от мобилни услуги на клиентите. Резултатите на компанията показват, че само през дните на Коледа (24-26 декември 2019 година) е регистрирано 64% увеличение на трафика на данни през 4G спрямо същия период на миналата година. За сравнение тази Коледа е отчетен ръст на изговорените минути от само 0,3% в сравнение с проведените разговори през 2018 година.

От пускането на 4G мрежата до момента телекомът е инвестирал около 200 млн. лева в развитието ѝ. 4G мрежата на А1 покрива всички населени места с над 1 000 жители у нас при максимално достижима скорост на сваляне до 390 Mbps. През 2019 г. А1 e надградила близо 1 900 базови станции с 4G технология, което е направило мрежата достъпна за 99% от населението на страната.

А1 е подобрилa своето 4G покритие по всички основни и второстепенни пътища от републиканската пътна мрежа, като е отделила особено внимание на автомагистрала „Тракия“, пътуващите по която в момента се радват на много добри мобилни услуги. Покритието на 4G е разширено и мрежата вече обхваща територии от всички планини, зимни и летни курорти, както и основните СПА дестинации, където са инсталирани десетки нови базови станции.

В някои курортни дестинации като к.к. Слънчев бряг бе изграден допълнителен капацитивен слой, който да поеме пиковия трафик през летния сезон. Подобни мерки са предприети и за зимните курорти Банско и Пампорово, където мобилната мрежа на А1 осигурява оптимални условия за клиентите както в населените места, така и по ски пистите. Това не само ще подобри преживяването на туристите, но и ще позволи гладкото провеждане на събития като Световната купа по ски в Банско през януари 2020 г. Направени бяха множество подобрения в мрежата и въз основа на обратната връзка на клиентите от селски райони или градски части, където е имало по-ниски нива на сигнала.

Телекомът започна пръв внедряването на 4.5G в България в края на 2017 г., чрез технологията „обединяване на честотите“ (carrier aggregation). В началото новата технология беше достъпна само в по-големите зимни и летни курорти, но към края на 2019 година тя вече е налична във всяко населено място с над 3 000 жители или 90% от населението. Към този момент 4.5G покрива автомагистралите и първокласните пътища, всички курорти и туристически дестинации. Само за последната година технологията е внедрена в над 600 базови станции. Максималната скорост на сваляне на данни в 4.5G мрежата на А1 в момента може да достигне до 640 Mbps, в зависимост от конкретните условия и възможностите на мобилното устройство на клиента.

„Продължаваме да инвестираме време, средства и знания в нашата мрежа, за да осигурим отлично преживяване на клиентите и постепенно се подготвяме за преминаването към петото поколение мобилни мрежи“, каза Красимир Петров, директор „Конвергентна мрежа и услуги“ в А1 България. „През календарната 2019 година, трафикът на данни през 4G мрежата на А1 се е увеличил с 62% спрямо миналата година, а за сравнение гласовите обаждания са нараснали само с 1,4%. Предоставихме първите цялостни IoT решения за измерване качеството на въздуха, умно сметосъбиране, умни измервания във водоснабдяването и други, което ясно показва тенденцията на пазара и растящите нужди на потребителите“, допълни Красимир Петров.

През 2019 година А1 осигури и допълнителен капацитет на своята мобилна мрежа чрез изграждане на над десет временни съоръжения във връзка с провеждането на масови събития, където има струпване на много потребители на мобилни услуги на едно място. Примери за подобни събития включват Световната купа по ски в Банско 2019, фестивала „Сурва“ в Перник, Националния фолклорен събор „Рожен“, Църногорския събор „В сърцето на Граово”, Фестивала на фолклорната носия в Жеравна, концертите Hills of Rock в Пловдив, Varna Rock Fest, Coca-Cola Happy Energy Tour в София, Фестивала A to Jazz, посещението на папа Франциск в България и други подобни мероприятия.