Осемкратният носител на Световната купа по плувен маратон и една от надеждите ни за отличие в този спорт Петър Стойчев прие с удоволствие честта, която получи да носи българското знаме на церемонията по откриването на Игрите.

„Това е огромна чест за мен. Мисля, че съм тренирал достатъчно добре и съм сигурен, че оставащите дни ще са достатъчни за аклиматизация. 1500 метра ще е за навлизане в състезанието за мен и дано на 10 километра да съм напълно готов. В момента съм спокоен. Радвам се, че се случи това, което бях предвидил и взех осма Световна купа. Аз отивам да представям България и да дам най-доброто от себе си. Ако успея да съм по-напред от първите 10, ще е голям успех”, заяви развълнуван Петър Стойчев, който бе изпратен от съпругата си Ася и дъщеричката си Стефания.

„Петър Стойчев е достоен спортист и голям шампион. С най-голямо самочувствие му се падна честта да носи българското знаме. Той ще има време и да си почине след продължителната церемония. Стискам палци на моите колеги. Пожелавам им да нямат контузии и да вярват в себе си”, пък каза председателят на БОК Стефка Костадинова, която тръгва утре за Пекин.

Личният треньор на Пепи Стойчев Краси Туманов заяви: „Нормално е вълнението да се увеличава. Както при състезателите, така и при нас треньорите има вълнение. Ако имаме и малко късмет, се надяваме и на добро класиране. За него 1500 метра са като репетиция за 10-те километра. Мисля, че няма да имаме проблеми.”