Плувецът Михаил Александров е дал положителна допинг проба за кокаин преди да прекрати състезателката си кариера, информира "Дневник".

Александров, който е един от най-успешните български плувци в последните две десетилетия, се състезаваше за САЩ от 2009-а година насам, а през юли 2017 обяви оттеглянето си от спорта.

Сега става ясно, че месец и половина по-рано той е дал положителна проба по време на състезанието от сериите "Арена про суим" в Санта Клара.

В пробата на Александров са открити бензоилеконин и метилекгонин, които са метаболити на кокаина. Американската федерация по плувни спортове обяви днес, че налага едногодишно наказание на българския плувец.

Санкцията започва да тече със задна дата - 24 август 2017 г., а всички негови резултати след 4 юни са анулирани. Александров ще има право да се завърне в басейна след 24 август. Плувната федерация на САЩ съобщи, че българинът е приел наказанието и няма да обжалва.

"Последните няколко години бяха доста трудни. Когато започнеш да бележиш спад в резултатите в плуването, това се отразява на психиката. Губиш идентичност. В живота на всеки плувец идва момент, в който трябва да свали плувния екип", каза Александров, когато обяви края на състезателната си кариера.