Плувецът Цанко Цанков предостави на Музея на спорта банския си костюм, шапката и очилата, с които преплува акваторията на Бургаския залив (близо 50 км). Той направи уникалния рекорд на 17 юли и още в началото на следващия месец гостите на Музея на спорта ще могат да видят дарението му.

„Много благодаря на всички за това , че сте тук. За мен е исторически ден. Искам да благодаря на всички институции, приятели и най-вече семейството ми за подкрепата. Горд съм, че оставям всичко, с което преплувах Бургаския залив, за поколенията. Дано повече деца ги видят и да получат стимул да тренират нашия спорт. За мен е голяма чест да имам свой кът в Музея на спорта в България”, сподели Цанко Цанков.

Плувецът добави, че големите му цели за 2020 година са участие в квалификациите за Олимпиадата в плувния маратон, както и преплуване на разстоянието от Варна до Бургас през лятото.

„Тренирам много интензивно и се готвя за последните квалификации в плувния маратон, които дават възможност за участие на Игрите в Токио. Аз съм много упорит и знам, че ще бъде адски трудно, но никога не се отказвам. Ще дам всичко от себе си, за да участвам на Олимпиадата и затова всеки ден тренирам. За плуването от Варна до Бургас съм убеден, че ще направя опит да го измина. Внимателно проучваме с моя екип най-точното трасе по вода от север на юг. Засега се очертава близо 40 часа плуване на дистанция от почти 100 километра”, завърши Цанков.

Цанко Цанков