Националите ни по плуване ще гонят лични постижения, националните рекорди и влизане във финалите на Европейското първенство в Риека през декември. Петима се готвят за шампионата под ръководството на главния треньор Веселин Суров. На басейна „Диана” тренират Нина Рангелова, Георги Палазов, Динко Гешев, Венцислав Айдарски и Александър Николов.

„На Белмекен бяхме в по-широк състав, а тук на Диана са само тези, които ще участват на Европейското първенство. С каквото разполага нашата държава имаме. Басейн има, хотел има, свикнали сме, не съм претенциозен. Има време до Европейското, но сега е по-трудния период. Сега плуваме на 50-метров басейн, а в края на месеца ще тренираме една седмица на малък басейн и след това пътуваме за Риека. Мишо Александров не участва, Петър Стойчев не участва и разчитам най-вече на Нина Рангелова, Георги Палазов и Венци Айдарски, който е още юноша. Целта ни е да подобрят рекордите и дано да влезем в някой финал”, сподели селекционерът.

Веселин Суров коментира още, че за него решението на Михаил Александров да плува за Щатите е било изненада. „Да ви кажа честно, за мен беше лека изненада, понеже ние го гледахме като писано яйце, от нищо не сме го лишавали. Дано американските ни колеги също такова внимание му обърнат. Изненада беше, все пак един човек, който от нищо не е лишаван в хода на подготовката и като възстановяване, лагери, състезания. Но всеки си има някакви лични причини и правилникът го разрешава, така че не можем да му спрем на човека желанията. Но все пак е българин и трябваше да плува за България. Има много изявени спортисти, които продължават да си държат на родния флаг”, каза Суров.

„Имаме млади, които с повечко внимание и работа полека навлизат в средния европейски елит, а вече като вкараме някой във финалите на Европейско първенство, значи вече са елит. На мен ще ми бъде пета олимпиада, за която да готвя състезатели и съм свикнал на всичко. И на имане, и на нямане. Единственият проблем на българския спорт според мен е, че имаме много добри треньори, но ниското заплащане ги изгони от България. Всичко друго има - потенциал, условия има, но специалисти няма. Трябва да си запазим кадрите. Те трудно се създават”, заяви още Веселин Суров.

Плувците ни ще са на лагер в София до 23 ноември, след което ще тренират една седмица в Пазарджик. Първенството на Стария континент е от 11 до 14 декември в Хърватия.