60 от най-добрите плувци на Спортното училище "Васил Левски" в Пловдив провеждат ежедневни двуразови тренировки в уникалната спортна база на комплекса. Младите надежди са водени от една от легендите на плуването в България - Ваня Аргирова, и треньорите Стефан Георгиев и Ботко Трендафилов.

Ваня Аргирова е от златното поколение в родното плуване, което донесе гордост на страната ни с европейските отличия и национални рекорди. Тя е бронзов медалист на 200 м свободен стил на европейското първенство през 1985 г. в София и участва в победната смесена щафета, заедно с Таня Богомилова, Бистра Господинова и Радосвета Пиронкова.

 "Условията в "Камчия" са прекрасни. Бях тук и преди две години с националния отбор юноши и девойки младша възраст. В България няма друга спортна база, която да предоставя такива удобства – за тренировки, за пълно възстановяване и изключително добра храна."

"Пожелавам на българския спорт, на всички спортни клубове, да посетят "Камчия" и да се убедят сами, че това спортно съоръжение предоставя условия всички условия, необходими за изграждане на големи национални състезатели и спортисти", каза Ваня Аргирова.

Пловдивските плувци са от клубовете "Младост 91" и "Спринт". В "Камчия" те поддържат високата си спортна форма със занимания по обща физическа подготовка в многофункционалната спортна зала на комплекса, загряват с модерните фитнес уреди и гребни тренажори и плуват в 50-метровия олимпийски басейн.

Пловдив държеше шампионската титла в българското плуване през последните 25 години, но през миналата година отстъпи само с няколко точки на варненския ПСК Черно море. Част от шампионите на също тренират в плувния басейн в "Камчия".

"Впечатляващите резултати на българските млади плувци, ни дават основание да направим много добро олимпийско звено за 4- и може би за 8-годишен олимпийски цикъл, защото именно тези деца са бъдещето на нашето клубно развитие", коментира още Аргирова.

В почивния полуден пловдивските спортисти ще посетят и Авиокосмическия център с Планетариум в "Камчия", ще играят боулинг и ще разгледат Музея на уникалните кристали в комплекса.

Спортен комплекс "Камчия" е построен и оборудван по олимпийски стандарти. Той отговаря на изискванията на международните федерации по различните видове спорт. Комплексът включва басейн с олимпийски размери, лекоатлетическа писта и мултифункционално поле с възможност да се преобразува в ледена пързалка, фитнес зали, зала за тенис на маса, медицински помещения, кафе-бар, открито футболно поле и две универсални игрища за баскетбол и волейбол.

Многофункционалността на спортния комплекс позволява едновременно да се използва както за ежедневни занятия със спорт, така и за провеждане на международни тренировъчни сборове и състезания.