От 27 до 29 август 2021 г. град Пловдив за пореден път ще е домакин на традиционния вече международен турнир за деца, юноши и девойки, мъже и жени PLOVDIV CUP AEROBICS OPEN. Състезанието се организира от СК ”Аеробика – АМД” гр. Пловдив, с подкрепата на Община Пловдив и Съюз по аеробика България с председател Димитрина Къндева.

Тазгодишното издание е дванадесето и е включено в календара на Международната федерация по гимнастика (FIG). То ще се проведе в Шеста Палата на Международен Панаир Пловдив. Заявка за участие в него са подали над 500 участници от 21 държави, а именно:

Азербайджан, Великобритания, Гърция, Индонезия, Испания, Италия, Литва, Мексико, Молдова, Перу, Португалия, Румъния, Русия, Словакия, Турция, Унгария, Украйна, Франция, Чехия, Швейцария и България. Очакваме на състезателният подиум да видим част от елита на световната спортна аеробика, в лицето на редица състезатели завоювали медали от Световни и Европейски първенства през последните три години както при мъжете и жените, така и при юношите и девойките.

Делегат на състезанието ще бъде Кристина Казентини (Италия) – Председател на Техническата комисия по спортна аеробика към Европейската федерация по гимнастика (UEG).

Част от делегациите вече са в Пловдив и водят финалната си подготовка преди състезанието в спортна зала „Дунав“, където е тренировъчната база на СК „Аеробика – АМД“.

На 27 август от 16:30 ще е официалното откриване на състезанието, след което ще започнат Квалификациите. Те ще продължат през целият ден на 28 август (събота). Най добрите 8 съчетания във всяка възрастова група и категория ще се борят за разпределението на медалите на Финалите, които ще се проведат в неделя 29 август.

        При мъжете и жените България ще бъде представена в следните  категории :

  • Кат. „Индивидуално Жени“ – Дарина Пашова
  • Кат. „Смесени двойки“ – Ана-Мария Стоилова, Антонио Папазов
  • Категория „Тройки“ – Дарина Пашова, Антонио Папазов и Тихомир Баротев.

За съжаление поради контузии Антонио Папазов и Ана-Мария Стоилова няма да вземат участие в  индивидуалната надпревара.

Напомняме, че на изминалото световно първенство по спортна аеробика за мъже и жени, което се проведе през месец май в гр. Баку Азербайджан Тройката ни завоюва безапелационно златният медал, а Дарина Пашова стана вице световна шампионка в кат. Индивидуално. Стотни разделиха Ана-Мария и Антонио от медал в кат. Смесени двойки.

В Пловдив участие ще вземат и бронзовите медалисти от СП при юноши и девойки Старша възраст Борислава Иванова и Христо Манолов, както световните шампиони при в най-малката възрастова група – 12-14 години Александър Мишинков, Християна Златанова, Моника Джамбова, Кристина Костова и Атанас Благоев.

Във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната състезанието ще се провежда без публика. То ще се предава online.

PLOVDIV CUP AEROBICS OPEN се явява последна контрола на всички отбори преди Европейското първенство, което ще се проведе от 17 до 19 септември в гр. Песаро, Италия.